Photobucket
Choppersgarage -> Kita, Moto Kastem, & Undang-undang

Free Forums. Reliable service with over 8 years of experience.
zIFBoards - Free Forum Hosting
Welcome to Choppersgarage. We hope you enjoy your visit.


You're currently viewing our forum as a guest. This means you are limited to certain areas of the board and there are some features you can't use. If you join our community, you'll be able to access member-only sections, and use many member-only features such as customizing your profile, sending personal messages, and voting in polls. Registration is simple, fast, and completely free.


Join our community!


If you're already a member please log in to your account to access all of our features:

Name:   Password:


 

 Kita, Moto Kastem, & Undang-undang
Red Hot Cili Api
Posted: Nov 2 2011, 04:42 PM


Otai


Group: Members
Posts: 159
Member No.: 746
Joined: 4-January 11



Mcm tajok kat atas, sebagai peminat kastembike/chopper/motokerat dsb, ada permasalahan yg main-main kat kepala ni, dan sbgimana umum tau moto yg dikategorikan spt yg sy sebot tadi adalah menyalahi undang2 pnggunaan moto tu dijlan raya biasa, tpi...... 'dah minat'...

Soalan saya:

1) Bila mana sesebuah moto x idop rotek lebih 1 taon ianya kena bwk ke PUSPAKOM utk diperikse ye x? jd misal kate mototu moto kerat dan perlu diPUSPAKOMkan, mcmne ekk selain pakai org ajaib dan hidopkn rotek sblum tempoh setaun, mengikut pengalaman sedara-sedari??

Top
glacius_25150
Posted: Nov 11 2011, 10:11 PM


Aku bawak moto jaguh sbb..


Group: Members
Posts: 586
Member No.: 253
Joined: 4-August 08



refer to ponyexpress
Top
antulaparbalikpagi
Posted: Nov 11 2011, 11:25 PM


Administrator


Group: Admin
Posts: 6,878
Member No.: 1
Joined: 23-January 06



kerat tu byk maksud

kerat aksesori ka atau kerat body?


kalu kerat aksesori takde masalah. yg penting lampu dpn blkng nyala, tinggi rendah ada, signal nyala, lampu brek ok

yg lain bule settle punya
Top
Eddyz
Posted: Nov 12 2011, 11:59 AM


The Punisher


Group: Members
Posts: 4,304
Member No.: 243
Joined: 28-July 08



signal pakai tangan tak leh ke....heheee :P
Top
Red Hot Cili Api
Posted: Nov 12 2011, 07:58 PM


Otai


Group: Members
Posts: 159
Member No.: 746
Joined: 4-January 11



QUOTE (antulaparbalikpagi @ Nov 11 2011, 11:25 PM)
kerat tu byk maksud

kerat aksesori ka atau kerat body?


kalu kerat aksesori takde masalah. yg penting lampu dpn blkng nyala, tinggi rendah ada, signal nyala, lampu brek ok

yg lain bule settle punya

Aaa bejawab pon ko Bang Ju!............kerat bodi la yg saya tanye tu, klo kerat ekseseri wat pe tnya! hehe!

Maksod aku mcm ni bang! cth moto kastem Bro Paulo dgn jguh titannik Abg Sham adalah dirujuk!

jadi soklanye, 'misal kata' rotek dia mati dh lebey setahun pastu mcmna yg aku tahu moto kene wat cheking kat PUSPAKOM kan, jdik mcmne nk lulos kalo dah kastem utk idopkn itu COKAI JALAN, so mcmne penyelesaian die?

Jelas x soklan aku? :D :lol: :D
Top
antulaparbalikpagi
Posted: Nov 12 2011, 10:30 PM


Administrator


Group: Admin
Posts: 6,878
Member No.: 1
Joined: 23-January 06



Kalu dh kerat, rodtax mati lebe setahun mmg takan dapat lepas puspakom kalu dh kerat.
Kena mintak tlg org bunian gak
Haha

Tp ada 2 kes aku penah jumpa.
1. Kita bwk muto stendet g jpj, tunjuk mto. Pastu bwk lakaran camana nk kastemkn mto tu.
Bila jpj approved, pegi kastem mto
Dh siap kastem, bwk g jpj sekali lg
Bila dorg puas hati, dia kuarkan 1 surat n endorse yg mto tu selamat n bule pakai ats jalan
Ni kes tahun 2002, ada brader kt seremban buat

2. Mto kastem kena tahan jpj
Jpj suh bwk engineer dr company yg kuarkn mto tu utk inspect mto kastem tu dan sahkan selamat
Kalu engineer tu kata ok, jpj akan kuarkn surat ckp mto tu ok ats jalan
Tp mmg payah le engineer tu nk tolong
Brp pulok korg nk kena byr dia
Top
Red Hot Cili Api
Posted: Nov 13 2011, 08:21 AM


Otai


Group: Members
Posts: 159
Member No.: 746
Joined: 4-January 11



Tq 4 the info bro! jadik kesimpulanyye moto berikot perlu sentiasa idop roteknye bg mngelak dibawa jumpe 'Tok Ketua', sebab dia dah abis bersunat/kerat dgn Tok Mudim! ye x?

Aku pon penah dengo jgak moto kastem bole di lulos dgn syarat spt yg bro nyatakan tu, tpi yg utama ..................perlu melalui 'Raja Kertas', tu yg paling penting! .....duit la maksod aku!

:D :D :D :D :D :D
Top
175J Da Virus
Posted: Nov 13 2011, 11:28 PM


Ultra Virus Infected


Group: Members
Posts: 1,618
Member No.: 196
Joined: 2-May 08



QUOTE (Red Hot Cili Api @ Nov 13 2011, 07:21 AM)
..... tpi yg utama ..................perlu melalui 'Raja Kertas', tu yg paling penting! .....duit la maksod aku!

:D :D :D :D :D :D

RASUAH DIHINA,MARUAH DIBINA... <_<
Top
Red Hot Cili Api
Posted: Nov 14 2011, 08:24 AM


Otai


Group: Members
Posts: 159
Member No.: 746
Joined: 4-January 11



QUOTE (175J Da Virus @ Nov 13 2011, 11:28 PM)
QUOTE (Red Hot Cili Api @ Nov 13 2011, 07:21 AM)
..... tpi yg utama ..................perlu melalui 'Raja Kertas', tu yg paling penting! .....duit la maksod aku!

:D  :D  :D  :D  :D  :D

RASUAH DIHINA,MARUAH DIBINA... <_<

Bukn nk gosogok maksodnye, moksodnye ini secara halal tpi pon doit ceritanye! <_< :( :angry: :lol:
Top
chopperSengkek
Posted: Nov 14 2011, 08:55 AM


Geng Kak Limah!!!


Group: Members
Posts: 5,363
Member No.: 441
Joined: 22-April 09



huhu...aku pun merasa gak masalah camni....
bila mintak pendapat brader dekat2 sini, dia suh cuba renew online trus pakai MYEG. Dia kata member dia dulu penah buat kat satu keta buruk, rodtax mampuih lebih setahun lepas plak tu... ada sesapa yg berani nak try??? :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes:
Top
tombuck
Posted: Nov 26 2011, 01:31 AM


Otai


Group: Members
Posts: 109
Member No.: 442
Joined: 22-April 09



jadi kesimpulanye bagi geng custom...
sediakan duit seckupnye...ada duit custom pasti ada duit utk hidup roadtax n insuran hehehe...termasuk den...5 ratus gak kena standby...apo nak buek....MAKAN LOTI LOL!!!!!!
Top
175J Da Virus
Posted: Nov 30 2011, 01:58 PM


Ultra Virus Infected


Group: Members
Posts: 1,618
Member No.: 196
Joined: 2-May 08



QUOTE (Red Hot Cili Api @ Nov 14 2011, 07:24 AM)
QUOTE (175J Da Virus @ Nov 13 2011, 11:28 PM)
QUOTE (Red Hot Cili Api @ Nov 13 2011, 07:21 AM)
..... tpi yg utama ..................perlu melalui 'Raja Kertas', tu yg paling penting! .....duit la maksod aku!

:D  :D  :D  :D  :D  :D

RASUAH DIHINA,MARUAH DIBINA... <_<

Bukn nk gosogok maksodnye, moksodnye ini secara halal tpi pon doit ceritanye! <_< :( :angry: :lol:

matlamat tak menghalalkan cara... B)
Top
Red Hot Cili Api
Posted: Dec 1 2011, 09:13 AM


Otai


Group: Members
Posts: 159
Member No.: 746
Joined: 4-January 11



QUOTE (175J Da Virus @ Nov 30 2011, 01:58 PM)
QUOTE (Red Hot Cili Api @ Nov 14 2011, 07:24 AM)
QUOTE (175J Da Virus @ Nov 13 2011, 11:28 PM)
QUOTE (Red Hot Cili Api @ Nov 13 2011, 07:21 AM)
..... tpi yg utama ..................perlu melalui 'Raja Kertas', tu yg paling penting! .....duit la maksod aku!

:D  :D  :D  :D  :D  :D

RASUAH DIHINA,MARUAH DIBINA... <_<

Bukn nk gosogok maksodnye, moksodnye ini secara halal tpi pon doit ceritanye! <_< :( :angry: :lol:

matlamat tak menghalalkan cara... B)

Bro antu cakap penah ade owng wat kastem tpi bole dilegelkan dgn beberape syarat aku pon penah dengo! (sah dan halal djalan yg lurus) kat situ kn kite boley agak duwit "wajib' memainkan peranan.....Duit yg aku maksodkan adalah 'RAJA KERTAS' yg perlu digunakan khidmadnye, dan bukan org perseorangan/sipolan ye :D .............. maap geng! terkucar-kacirkan pemahaman, xde niat jahat tpi walaupun kengkadang jahat!!! Amar ma'ruf, Nahi Mungkar! saya sokong!
TQ my bro!!
Top
« Next Oldest | Law & Enforcement | Next Newest »
zIFBoards - Free Forum Hosting
Free Forums with no limits on posts or members.
Learn More · Register for Free

Topic Options



Hosted for free by zIFBoards* (Terms of Use: Updated 2/10/2010) | Powered by Invision Power Board v1.3 Final © 2003 IPS, Inc.
Page creation time: 0.0519 seconds · Archive