View Full Version: Mcm mana protokol nak beli motor Singapore?

Choppersgarage > Kedai Kopi > Mcm mana protokol nak beli motor Singapore?

Pages: [1] 2

Title: Mcm mana protokol nak beli motor Singapore?


laqyooi - May 21, 2008 08:58 AM (GMT)
Kengkawan, nak tanya siapa yang ada knowledge procedure dan cara2 nak beli motor Singapore. Ada satu motor aku nak beli, COE dan insurannya tamat bulan oct ni. Owner bagitau COE tu tak boleh renew. Umur motor pon dah cecah 15 tahun. Jadi kalu aku nak beli motor macam mana kaedah dan berapa kah kos kos yang terlibat. Sesapa ada knowledge, tolong kongsi maklumat. Terimakasih.

antulaparbalikpagi - May 21, 2008 09:03 AM (GMT)
yaaa....

soalan cepumas suda mariiiiiiii...


175J Da Virus - May 21, 2008 09:04 AM (GMT)
motor apa tu bro?

Aku pun mcm ko jugak tgh dlemma nie?
Husssh bukannye mudah nk beli motor s'pore nie??
Kalau COE dah abis....baik motor tu buat scrap (sparepart)atau buat custom je jadi moto outlaw le.....

p/s: aku nie??? nak beli ke tak nak Steed 400?....hmmm dalam dilemma betul lah...kalau difikirkan nak idupkan insuran dan roadtax tiap2 tahun!!!

laqyooi - May 21, 2008 09:11 AM (GMT)
QUOTE (175J Da Virus @ May 21 2008, 04:04 PM)
motor apa tu bro?

Aku pun mcm ko jugak tgh dlemma nie?
Husssh bukannye mudah nk beli motor s'pore nie??
Kalau COE dah abis....baik motor tu buat scrap (sparepart)atau buat custom je jadi moto outlaw le.....

p/s: aku nie??? nak beli ke tak nak Steed 400?....hmmm dalam dilemma betul lah...kalau difikirkan nak idupkan insuran dan roadtax tiap2 tahun!!!

Motor easyrider la jugak. Apa maksud hang tak mudah beli motor singapore? Kat mana yang susah? Kalau COE dah abis, kita tak boleh beli bawak balik Malaysia ker? Nak idup roadtax dgn insuran, apa yang susah? Sorry byk tanya sebab byk ayat hang tergantung.. hehe

175J Da Virus - May 21, 2008 09:21 AM (GMT)
Nak beli x susah bro..ada duit jalan je!!!!
Kalau sanggup tangung risiko...no hal punye nak bawak motor tu!!! macam kita bawak motor m'sia gak....kalau roadtax insuran mati..nampak roadblok..panik semcm!!!

Kalau COE masih valid lagi,masalahnye bila nak idupkan roadtax dgn insuran kena turun s'pore atau mintak runner buatkan...hushhh bukan murah beb....aku dah tanya dalam RM1.5K..macam nak idupkan insuran keta....pening2!!!

nirrajim - May 21, 2008 09:28 AM (GMT)
nak renew road tax motor singgapore tak susah....aku leh buat bayar RM650 ajer...

naik motor polis tak tanya geran (COE) polis atau JPJ tanya Roadtax ajer...

tak ader COE tak per janji ader roadtax pun dah cukup aku boleh buat...

skunk aku ader ST1100 warna biru nak jual singapore lau nak contact aku....PM

lau nak renew roadtax motor singapore pon aku wat rm 650 macam tu tengok keadaan semasa...

laqyooi - May 21, 2008 09:38 AM (GMT)
QUOTE (175J Da Virus @ May 21 2008, 04:21 PM)
Nak beli x susah bro..ada duit jalan je!!!!
Kalau sanggup tangung risiko...no hal punye nak bawak motor tu!!! macam kita bawak motor m'sia gak....kalau roadtax insuran mati..nampak roadblok..panik semcm!!!

Kalau COE masih valid lagi,masalahnye bila nak idupkan roadtax dgn insuran kena turun s'pore atau mintak runner buatkan...hushhh bukan murah beb....aku dah tanya dalam RM1.5K..macam nak idupkan insuran keta....pening2!!!

Thanks 4 the info, virus. Soalan lanjutan.

Aku duduk JB, wife aku pon kerja kat Singapore. So selalu la jugak keluar masuk singapore. So bab runner tu tak der masalah. Hmm tapi bab roadtax dan insuran mahai giler tu.. kena check balik. Tapi aku nengok ramai bebudak Malaysia kerja kat Singapore pakai motor Singapore. Diorang tak kisah ker bayar roadtax mahal?
After 15 years tak da jalan ka nak renew COE tu lagi. Jadi budak Malaysia yang pakai motor singapore tu semua lepas 15 tahun, motor diorang semua jadik tukun / scrap jugak ker? Tak ada cara ker kita boleh buat register jadik motor Malaysia jadi pakai insuran dan roadtax Malaysia?

antulaparbalikpagi - May 21, 2008 09:38 AM (GMT)
itu st bukan dh jual ke?

:huh:

nirrajim - May 21, 2008 09:41 AM (GMT)
ST ni baru aku dapat tengah ari tadi aku pi ambik skunk kat seremban.... harga tak bagitau lagi berapa....owner tak bagi keputusan lagi... ;)

laqyooi - May 21, 2008 09:44 AM (GMT)
QUOTE (nirrajim @ May 21 2008, 04:28 PM)
nak renew road tax motor singgapore tak susah....aku leh buat bayar RM650 ajer...

naik motor polis tak tanya geran (COE) polis atau JPJ tanya Roadtax ajer...

tak ader COE tak per janji ader roadtax pun dah cukup aku boleh buat...

skunk aku ader ST1100 warna biru nak jual singapore lau nak contact aku....PM

lau nak renew roadtax motor singapore pon aku wat rm 650 macam tu tengok keadaan semasa...

Kau boleh buat roadtax ker even though COE tak dak? Kira kalau aku pegi beli motor ni, aku boleh selamber jer masuk Malaysia naik motor ni. Lepas tu bila COE dah abis and time nak renew roadtax, aku bayar kat hang. macam tu ker?

nirrajim - May 21, 2008 10:02 AM (GMT)
kalau nak boleh masuk singapore aku suggest kau tanya along dia der member leh buat renew kat sebelah johor sana apa tah nama cina tu...

ok? ;)

laqyooi - May 21, 2008 10:28 AM (GMT)
QUOTE (nirrajim @ May 21 2008, 05:02 PM)
kalau nak boleh masuk singapore aku suggest kau tanya along dia der member leh buat renew kat sebelah johor sana apa tah nama cina tu...

ok? ;)

Calling.. calling for Along.. :)

matkeyz - May 21, 2008 03:35 PM (GMT)
cam susah jer nak beli motor singapore nih!! :blink:

175J Da Virus - May 22, 2008 12:21 AM (GMT)
QUOTE (nirrajim @ May 21 2008, 05:02 PM)
kalau nak boleh masuk singapore aku suggest kau tanya along dia der member leh buat renew kat sebelah johor sana apa tah nama cina tu...

ok? ;)

Membar dia tu Nama Ah Choon dgn Ah Yee.....Meng Choon Motor dekat Bee Pee
dia yg cakap kat aku buat roadtax RM1.5K...kalau ko punye buat murah ok le tu!!!...

Eh bukan ke roadtax S'pore perlu renew tiap2 3 bulan sekali bukannye annually??...

p/s: hmm kalau 3 bulan....RM650x3....RM1950....hushhhh. :unsure:

175J Da Virus - May 22, 2008 12:28 AM (GMT)
QUOTE (laqyooi @ May 21 2008, 04:38 PM)
QUOTE (175J Da Virus @ May 21 2008, 04:21 PM)
Nak beli x susah bro..ada duit jalan je!!!!
Kalau sanggup tangung risiko...no hal punye nak bawak motor tu!!! macam kita bawak motor m'sia gak....kalau roadtax insuran mati..nampak roadblok..panik semcm!!!

Kalau COE masih valid lagi,masalahnye bila nak idupkan roadtax dgn insuran kena turun s'pore atau mintak runner buatkan...hushhh bukan murah beb....aku dah tanya dalam RM1.5K..macam nak idupkan insuran keta....pening2!!!

Thanks 4 the info, virus. Soalan lanjutan.

Aku duduk JB, wife aku pon kerja kat Singapore. So selalu la jugak keluar masuk singapore. So bab runner tu tak der masalah. Hmm tapi bab roadtax dan insuran mahai giler tu.. kena check balik. Tapi aku nengok ramai bebudak Malaysia kerja kat Singapore pakai motor Singapore. Diorang tak kisah ker bayar roadtax mahal?
After 15 years tak da jalan ka nak renew COE tu lagi. Jadi budak Malaysia yang pakai motor singapore tu semua lepas 15 tahun, motor diorang semua jadik tukun / scrap jugak ker? Tak ada cara ker kita boleh buat register jadik motor Malaysia jadi pakai insuran dan roadtax Malaysia?

COE kompem tak boleh renew lagi..aku dah tanya abg sepupu yg dok kat S'pore (Telok Blangah Rise)...klau nak idupkan juga kena apply permit untuk jadikan sebagai vintage (takpasti apa kebenda namenye!! serupa mcm lesen antik kot!) reganye....sudah pasti lah mahal..anyway ko double cek dulu kat member di s'pore mengenai perkara nie!!!...

p/s: aku masih menconggak lagi.....nak beli ke tak nak....nak beli ke tak.......

laqyooi - May 22, 2008 02:21 AM (GMT)
QUOTE (175J Da Virus @ May 22 2008, 07:21 AM)
QUOTE (nirrajim @ May 21 2008, 05:02 PM)
kalau nak boleh masuk singapore aku suggest kau tanya along dia der member leh buat renew kat sebelah johor sana apa tah nama cina tu...

ok? ;)

Membar dia tu Nama Ah Choon dgn Ah Yee.....Meng Choon Motor dekat Bee Pee
dia yg cakap kat aku buat roadtax RM1.5K...kalau ko punye buat murah ok le tu!!!...

Eh bukan ke roadtax S'pore perlu renew tiap2 3 bulan sekali bukannye annually??...

p/s: hmm kalau 3 bulan....RM650x3....RM1950....hushhhh. :unsure:

Adoi mahainya. Tapi aku musykil lah.. budak-budak Malaysia yang ramai2 dok ulang alik kerja singapore tu kebanyakan pakai moto singapore. Depa sanggup ka dok bayar roadtax mahai mcm tu. Weekend ni aku balik JB aku nak try tahan sorang, tanya lagu mana.. hehe
Anyway thanks for all the infos. Keep them coming.. nanti kita rumuskan semua.

antulaparbalikpagi - May 22, 2008 02:31 AM (GMT)
kalu mcm tu calculation dia nk bayar road tax setahun
baik simpan je duit tu
kalu sekadar bk beli shadow atau virago yg bwh 10k
sabar sikit setahun dua
pastu beli moto malaysia


sakit kepala pun tadak
:ph43r: :ph43r:

laqyooi - May 22, 2008 02:46 AM (GMT)
QUOTE (175J Da Virus @ May 22 2008, 07:21 AM)
QUOTE (nirrajim @ May 21 2008, 05:02 PM)
kalau nak boleh masuk singapore aku suggest kau tanya along dia der member leh buat renew kat sebelah johor sana apa tah nama cina tu...

ok? ;)

Membar dia tu Nama Ah Choon dgn Ah Yee.....Meng Choon Motor dekat Bee Pee
dia yg cakap kat aku buat roadtax RM1.5K...kalau ko punye buat murah ok le tu!!!...

Eh bukan ke roadtax S'pore perlu renew tiap2 3 bulan sekali bukannye annually??...

p/s: hmm kalau 3 bulan....RM650x3....RM1950....hushhhh. :unsure:

Road tax ni dia buat tanpa COE ker? COE dah tak valid pon masih boleh buat road tax? Kat dalam ni takdak ka member JPJ buleh tolong? :rolleyes:

laqyooi - May 22, 2008 02:50 AM (GMT)
QUOTE (antulaparbalikpagi @ May 22 2008, 09:31 AM)
kalu mcm tu calculation dia nk bayar road tax setahun
baik simpan je duit tu
kalu sekadar bk beli shadow atau virago yg bwh 10k
sabar sikit setahun dua
pastu beli moto malaysia


sakit kepala pun tadak
:ph43r: :ph43r:

Betul jugak. Tapi mana tau ada maklumat rahsia yang kita terlepas. Kalau ada jalan, kita pakat2 boleh eksyen pakai moto besar. Sebenarnya aku ada dapat offer hilang akal dari sorang expart nak balik nogori. Ni yang kelam kabut cari info ni.

nirrajim - May 22, 2008 02:55 AM (GMT)
QUOTE (175J Da Virus @ May 22 2008, 07:21 AM)
QUOTE (nirrajim @ May 21 2008, 05:02 PM)
kalau nak boleh masuk singapore aku suggest kau tanya along dia der member leh buat renew kat sebelah johor sana apa tah nama cina tu...

ok? wink.gif

Membar dia tu Nama Ah Choon dgn Ah Yee.....Meng Choon Motor dekat Bee Pee
dia yg cakap kat aku buat roadtax RM1.5K...kalau ko punye buat murah ok le tu!!!...

Eh bukan ke roadtax S'pore perlu renew tiap2 3 bulan sekali bukannye annually??...

p/s: hmm kalau 3 bulan....RM650x3....RM1950....hushhhh. unsure.gif

Road tax ni dia buat tanpa COE ker? COE dah tak valid pon masih boleh buat road tax? Kat dalam ni takdak ka member JPJ buleh tolong? rolleyes.gif

NI aku ader member dekat singapore dia leh wat roadtax singapore lau xader COE tapi motor itu di larang masuk singapore lah lau masuk abis motor kena SITA. lau nak buat main dalam malaysia INSYA ALLAH selamat banyak dah aku buat kat orang road block JPJ ker Polis ker lepas punyer...lau ader international Lesen lagi tak yah risau. lau main dalam malaysia.

;)

antulaparbalikpagi - May 22, 2008 03:01 AM (GMT)
jgn kena sita dh la
nangis x berlagu


:ph43r: :ph43r:


p/s: selalu dengar org cakap, jpj n polis bole lepas. ada sesapa kat cni yg dh bercakap dgn rider/owner moto sgpoer tu sendiri tak yg penah kena tahan, instead of denagr cakap org saja? just nk tau :ph43r: :ph43r:

bukan apa, tak silap aku awal tahun dulu kecoh kastam duk carik moto siam n sgpore sbb dikatakan lari cukai. even parking kat rumah bwh selimut pun dia mai angkut :ph43r: :ph43r:

175J Da Virus - May 22, 2008 03:07 AM (GMT)
QUOTE (antulaparbalikpagi @ May 22 2008, 10:01 AM)
jgn kena sita dh la
nangis x berlagu


:ph43r: :ph43r:


p/s: selalu dengar org cakap, jpj n polis bole lepas. ada sesapa kat cni yg dh bercakap dgn rider/owner moto sgpoer tu sendiri tak yg penah kena tahan, instead of denagr cakap org saja? just nk tau :ph43r: :ph43r:

bukan apa, tak silap aku awal tahun dulu kecoh kastam duk carik moto siam n sgpore sbb dikatakan lari cukai. even parking kat rumah bwh selimut pun dia mai angkut :ph43r: :ph43r:

KUANG KUANG KUANG :ph43r: :lol: ;)

antulaparbalikpagi - May 22, 2008 03:17 AM (GMT)
sori ya, bukan niat aku nk menembak sesapa
cuma aku pun betul2 nak tau instead of cakap2 org saja
buat keja org atas org ni susah woo (kecuali yg dh kawin, yg tu sedap.. :lol: )
silap info, duit kemana, moto kemana
pastu dh beli moto kecut telo nk ride
nampak lampu kelip2 plus ronda pun dh lari masuk semak
apa ke jadahnya

kalu betul dapat murah
aku pun nak
tapi risiko dia, amat tinggi
moto kena sita, owner kena saman
harga moto walaupun murah, ribu2 jugak beb

bukan mcm beli ikan kat pasar

huhuuhu

175J Da Virus - May 22, 2008 03:26 AM (GMT)
QUOTE (antulaparbalikpagi @ May 22 2008, 10:17 AM)
sori ya, bukan niat aku nk menembak sesapa
cuma aku pun betul2 nak tau instead of cakap2 org saja
buat keja org atas org ni susah woo (kecuali yg dh kawin, yg tu sedap.. :lol: )
silap info, duit kemana, moto kemana
pastu dh beli moto kecut telo nk ride
nampak lampu kelip2 plus ronda pun dh lari masuk semak
apa ke jadahnya

kalu betul dapat murah
aku pun nak
tapi risiko dia, amat tinggi
moto kena sita, owner kena saman
harga moto walaupun murah, ribu2 jugak beb

bukan mcm beli ikan kat pasar

huhuuhu

:D betul betul setuju 199% cakap antulapo tu..... :D

nirrajim - May 22, 2008 03:39 AM (GMT)
itu betol jue....

banyak motor kastam datang cari...sebab dia orang tak gi chop balik motor tu ke negara asal...

dia perlu buat bagi menunjukkan motor tu dah balik ke negara asal...

sbb kat sini dia pakai macam pas pelancong ajer...

kat perlis dulu banyak yang jadi...kastam cari...semua dok mai sembunyi kat umah aku.

tapi bila bawak motor tu pi balik siam dah chop dah ok dah.

tapi leceh la tiap2 tahun nak kena bawak balik pi sana....

tapi...lau takut di lambung ombak jangan berumah di tepi pantai...

lau berani buatlah umah tengah laut...itu ajer aku boleh cakap.

boleh tanggung risiko beli ajer...
selalunya yang beli motor singapore ni dia orang wat second bike....

dulu ader kecoh kat perlis EXCO perlis pakai hayabuza suzuki siam pastu kena sita dengan Kastam...kastam lelong bukak tender RM500 ajer tapi EXCO tu beli balik letak harga rm 3K macam tu...tapi citer lama lah 1 tahun yang lalu.

;)

175J Da Virus - May 22, 2008 04:29 AM (GMT)
QUOTE (nirrajim @ May 22 2008, 10:39 AM)

tapi...lau takut di lambung ombak jangan berumah di tepi pantai...

lau berani buatlah umah tengah laut...itu ajer aku boleh cakap.


Rumah aku kat tepi pantai...tp tak pernah dilambung ombak :blink: ...cuma kalau pegi pantai mandi2 baru kena lambung ombak lah...heheheh :D

Lariiiiiiiiii!!!!!! :ph43r: :)

antulaparbalikpagi - May 22, 2008 05:34 AM (GMT)
napi,

high five!!


hahahah

:lol: :lol:

nirrajim - May 22, 2008 06:14 AM (GMT)
OOOoooo...lu orang main2 yer....

mau kena tembak ker dengan pistol air ha!!! <_<

heeeeeee...... :D :D :D

:P

laqyooi - May 22, 2008 06:29 AM (GMT)
QUOTE (175J Da Virus @ May 22 2008, 11:29 AM)
QUOTE (nirrajim @ May 22 2008, 10:39 AM)

tapi...lau takut di lambung ombak jangan berumah di tepi pantai...

lau berani buatlah umah tengah laut...itu ajer aku boleh cakap.


Rumah aku kat tepi pantai...tp tak pernah dilambung ombak :blink: ...cuma kalau pegi pantai mandi2 baru kena lambung ombak lah...heheheh :D

Lariiiiiiiiii!!!!!! :ph43r: :)

Hang jgn main2. Dulu orang kuala muda dok kata lagu ni jugak. Sekali tsunami mai lambung..
...Lari laju-laju.

triplesaber - June 4, 2008 08:06 AM (GMT)
Cam susah gak prosedur moto Spore nih. Aku pun ada org ofer trade in chopper aku ngan Bandit Spore. KAtanya rodtax n geran sume ada tapi aku cam curiga je...

pakcikown - August 16, 2009 07:32 AM (GMT)
td aku sembang2 psl moto dgn kawan lama, dia keje kt pasir gudang..dia suruh aku beli moto sngpore..pakai je, pastu setahun skali pegi sngpore renew rodtax kt sana. mcm senang je citer.

ye ke mcm tu??

fadly98 - August 17, 2009 04:54 AM (GMT)
aku pun minat nak pakai moto singapore ni. tp aku x tahu camna rule nak beli. Kalau boleh, apa kata WAN catat kan cara terperinci spy kita sume nnt pakai Harley Roadking..... :P

pakcikown - August 17, 2009 06:33 AM (GMT)
aku x minat harley.

Eddyz - August 17, 2009 06:34 AM (GMT)
QUOTE (pakcikown @ Aug 17 2009, 02:33 PM)
aku x minat harley.

aku nak beli jaguh singapore...tak jual murah ker??? :P

fadly98 - August 17, 2009 06:58 AM (GMT)
QUOTE (Eddyz @ Aug 17 2009, 02:34 PM)
QUOTE (pakcikown @ Aug 17 2009, 02:33 PM)
aku x minat harley.

aku nak beli jaguh singapore...tak jual murah ker??? :P

anak dara singapore mudah ke nak beli....ehehhehehe

Eddyz - August 17, 2009 07:04 AM (GMT)
QUOTE (fadly98 @ Aug 17 2009, 02:58 PM)
QUOTE (Eddyz @ Aug 17 2009, 02:34 PM)
QUOTE (pakcikown @ Aug 17 2009, 02:33 PM)
aku x minat harley.

aku nak beli jaguh singapore...tak jual murah ker??? :P

anak dara singapore mudah ke nak beli....ehehhehehe

tah yah beli.....dia offer free jer

fadly98 - August 17, 2009 07:10 AM (GMT)
QUOTE (Eddyz @ Aug 17 2009, 03:04 PM)
QUOTE (fadly98 @ Aug 17 2009, 02:58 PM)
QUOTE (Eddyz @ Aug 17 2009, 02:34 PM)
QUOTE (pakcikown @ Aug 17 2009, 02:33 PM)
aku x minat harley.

aku nak beli jaguh singapore...tak jual murah ker??? :P

anak dara singapore mudah ke nak beli....ehehhehehe

tah yah beli.....dia offer free jer

huh.......masyukkkkk...... :lol: :lol: :lol:

antulaparbalikpagi - August 18, 2009 02:51 AM (GMT)
x payah la pakai

3 minggu lepas,
geng superbike yg pakai moto sgpore pegi meleper kat genting suma kena saman
mcm2 kesalahan dorang cas

even geran nama org lain pun dia cas gak

fadly98 - August 18, 2009 02:55 AM (GMT)
QUOTE (antulaparbalikpagi @ Aug 18 2009, 10:51 AM)
x payah la pakai

3 minggu lepas,
geng superbike yg pakai moto sgpore pegi meleper kat genting suma kena saman
mcm2 kesalahan dorang cas

even geran nama org lain pun dia cas gak

betul tu jue,, aku pernah tgk dlm MBC bicarakan bende ni...sumenye better pakai motor malaysia wlpn jaguh....bkn apa x pening kepala dan bole tidur malam dengan lena......

chemat - August 18, 2009 02:56 AM (GMT)
aku ada member pakai moto s pore ni..so dia bawak masuk sini ,pas tu dia klonkan moto tu.Maknanya satu grean,2 motor.memula memang takde problem.Tapi bila motor tu excident dan langgar keta ....korang tau jadi kes besar...mamat tu kedalam,disyaki memiliki motor curi.




* Hosted for free by InvisionFree