View Full Version: Compared Virago535 vs Naza Cruise250

Choppersgarage > Bike for Sale > Compared Virago535 vs Naza Cruise250


Title: Compared Virago535 vs Naza Cruise250


zawawi - July 4, 2011 08:13 AM (GMT)
Compare Secondhand Virago535 vs New Naza Cruise250

1. Power :
2. Suitable for pillion :
3. Problem :
4. Spare Parts :
5. Durability for daily use :

antulaparbalikpagi - July 4, 2011 04:40 PM (GMT)
this is my personal view sajer berdasarkan pengalaman, yg sebenar mungkin berlainan..


Compare Secondhand Virago535 vs New Naza Cruise250

Virago 535

1. Power : better
2. Suitable for pillion : yup
3. Problem : aku pakai 6 tahun, sekali je tukar rectifire.
4. Spare Parts : ok, senang carik
5. Durability for daily use : good


new naza cruise 250

1. Power : kurang (cc pon kurang)
2. Suitable for pillion : ok
3. Problem : byk parts dia terutama skru lembut
4. Spare Parts : ada sikit payah
5. Durability for daily use : good

Red Hot Cili Api - July 5, 2011 05:14 AM (GMT)
Mai pesenel pendapat pulak
Compare Secondhand Virago535 vs New Naza Cruise250

V 535
1. Power : klau dpt yg tip top adalah mantop
2. Suitable for pillion : pe plak x suitable
3. Problem : enjin lasak ble mse la nk rosak,?? tpi ble rosak sebgian part, part tu yg memeningkan kpala
4. Spare Parts : spepat lebeh mahal dn susah dpt bebanding kapcai (cth EX5) sbb ni moto besa!
5. Durability for daily use : moto yg tiptop xde hal, tpi kena tnya tuan/bakal tuannya ble dh bela moto ni!

NC 250
1. Power : bleh tahan mantop
2. Suitable for pillion : selagi seat blkang ade/standed lgi adalah amat seswai!
3. Problem : meteriel sebahagian part ade yg "manja"(btol kate Bro antu), cth yg x terlintas kat kepala tp dh terjadi cermin kecik nk tngok myk itam kt kesing enjen tanggl ke pecah (peristiwa 1 dlm 1000 xpe kot)
4. Spare Parts : ada payah ckit kot, tpi utk enjin boleh bekongsi masalah dgn sedara dia (blade 250/250r) TAPI jgn risau, jumlah moto ni compare plak dgn blade yg mseh lgi in prodaksyen adalah lebih bnyk bebanding V535 kot, jd misal kate bile stop produksen moto ni, NAZA pon stopkn jual spepat die, kite boleh kompol reramai pengguna NAZA ni wat protes kat dpn opis die...hehehe (ble dh hbis jual x kn nk lepas tgn ye x)
5. Durability for daily use : same mcm V535 jgak

kesimpolannya 2 2 moto ni lg pawer dr jagoh aku shj, jagoh lain tnye org len :lol: :D, to Bro Zawawi lu pikirlah sndiri, pikirlah masak-masak x masak, separoh masak pon jadik la.... :lol: :lol: :lol: aim sorrri!!!

prebetsabu - July 5, 2011 09:13 AM (GMT)
Naza Cruise 250 aka Hyosung GV250

1. Power : untuk 250, sedap dah ni.. pikap kuat.. top leh cecah 140kmh standard.. tapi cruising speed yang sedap is 120kmh.. lebih dari tu, rasa melayang dah...
2. Suitable for pillion : kalau moto standard, rasanya sume esy rider mmg sesuai utk pillion ;)
3. Problem : hmm problem aku, aku lom jumpa problem lagi.. ekekek dah masuk 1tahun 4bulan je pun pakai.. baru lagi la kiranya.. lom ada penyakit keturunan.. tapi penyakit carik sendiri banyak lah... kabel putus sbb tukar handle.. handel patah.. ekekekke.. rutin maintenance rasanya sama je macam virago.. 2botol minyak itam, air filter rm10 (leh pakai suzuki punya.. inact, banyak barang suzuki leh kacuk ngn cruise ni)
4. Spare Parts : tak pernah major problem.. kat malaysia ni je naza rebrand.. model asal Hyosung.. kilang hyosung dah merge ngn ST.. kalau naza dah takde, stll leh oder barang direct from hyo korea ;)
5. Durability for daily use : mmg guna daily pun.. ok je.. now dah clock 19k km ;)


Virago 535? tak reti komen sbb tak pernah pakai..

Tapi, ada ke BRAND NEW CRUISE? rasanya naza dah tak pasang kot???

tombuck - July 5, 2011 10:27 AM (GMT)
Compare Secondhand Virago535 vs New Naza Cruise250

kalu nak banding motor 2nd dgn bru ..mmg menang kat motor bru. 3 thn pakai virago alhamdullillah..mmg ada rosak al biasa motor 2nd xtau brader lame pakai camne dulu tp sb motor tu dah lame so brg spare mmg mudah juga cari.. naza nie pun lama2 senang gak tambah kalu geng dah ramai.. byk pdapat n idea
bab speed mmg 535 le ..sbb cc pun dah kali 2. cuma beza rm.. 2nd tu murah 3,4 ribu gak dr new naza tp bru puas hati hehe.. CUMA hehe...kalu naik 535 tu hidung kembang lebeeyyy sikit leeeeeeeeeeeeee.... just my 2 cent bro..no hot feeling... peace

yustr8 - July 5, 2011 11:31 AM (GMT)
semekom bro... ni aku nye pendapat lak bro....

xv535 VS cruise 250

cc: menang virago
top & pick up: tentu laa cc besar yg menang..(bergantung pd penjagaan kekasih lama...kalau disayang: cantek lah ia. tp kalau diterajang penampor & main2 tinggal: harap maklom lah yek...) peace :D :D
lama ka baru: dh tentu barang baru tu sedap. koyak plastic!! tak nak cube ke.....
pillion: kalau kata kastem tu, nak buat pilion 2 tingkat pun boleh. tanya bro hungryghost :lol:
apa2 pun: kena tengok maintenance yg akan datang yang akan anda hadapi... poket tebal VS poket tipis....

wahhaakakaa......

175J Da Virus - July 11, 2011 02:08 AM (GMT)
bagi aku plak...dua2 tak boleh comparekan side by side sbb dari segi power,tork,dan performance sbb perbezaan kapisiti enjin yang amat ketara....cuma dari segi penggunaan dari segi mentenen dan ketahanan keseluruhan motor jika dipakai secara harian dapatlah dibuat beberapa perbandingan...

anyway dari segi keselesaan riding (jika dua2 model dlm keadaan stended) aku vote Naza Cruise sbb seatnya yg lebar dan jarak handelbar yang selesa utk memberikan kedudukan stabil antara tangan dan badan dan ianya amat sesuai bagi mereka2 yang mempunyai saiz badan yang besar.

Berbanding dgn Virago XV535, walaupun seatnya (original) empuk bila duduk tetapi kedudukan handebar dan reka bentuk tangki yg kecil kurang sesuai bagi mereka yang tinggi dan berssaiz besar.

TETAPI sekiranya kedua2 model itu telah mengalami proses modifikasi atau custom....i got no comment! hehe...sbb of course aku akan bias vote for Virago XV535 sbb aku dah guna 2 bijik Virago yg telah dikustomkan....nikmat ride motor2 Virago custom aku...superb brooo....hehehe




* Hosted for free by zIFBoards