View Full Version: Forum

Kntcreations > Websites/HTML > Forum


Title: Forum
Description: Hoe maak je zo'n forum?


DisneyFreak - November 14, 2006 07:35 PM (GMT)

Yiling - February 27, 2007 12:34 PM (GMT)
Stap 1: Het aanmaken van een forum

Als eerste ga je naar http://invisionfree.com/, daar kun je een forum aanmaken. Als je op die site bent staat rechts zo'n button met 'Register', daar klik je op. Daar moet je een paar dingen invullen:
- 'Board Name', dat is de naam van je forum.
- 'Username', dat is jouw toekomstige account naam op dat forum wat je aan het maken bent. (deze hoeft niet hetzelfde te zijn als de naam van je forum)
- 'Category', daar kun je een categorie waartot jouw forum behoort aanklikken.
- 'Password', je wachtwoord, lijkt me duidelijk.
- 'Password verify', nog even datzelfde wachtwoord intypen.
- 'Email Address', je emailadres, lijkt me ook duidelijk.
- 'Email Address verify', nog even datzelfde emailadres intypen.
Klik dan dat hokje linksonder aan en klik op de button 'register'. Achter 'Board URL' staat de url van je forum, bewaar deze goed, zet 'm meteen bij je favorieten! Et voilá, daar is je forum! Nu nog een skin, categoriën, subfora, etc, maar dat komt allemaal later.

Yiling - February 27, 2007 12:35 PM (GMT)
Stap 2: Het aanmaken van categorieën en subfora

Dit is natuurlijk het belangrijkste van jouw forum, want zonder categorieën en subfora ben je nergens! Voor het maken van een subforum moet je eerst een categorie hebben. Dat gaat zo:
- Ga naar Admin CP -> Forum Control -> New Category.
- Bij ‘Category Name’ vul je de naam van de categorie in, bijvoorbeeld ‘Algemeen’.
- Bij ‘Category State’ kies je in dit geval ‘Visible’. Als je wilt dat jouw subforum niet zichtbaar is, kies je ‘Disable’ en als je wilt dat hij geheim blijft en als je wilt dat de categorie geheim blijft en alleen toegankelijk is voor bepaalde mensen die de URL ervan kennen, kies je ‘Hidden from forum list’.
- Voor een subforum ga je naar Admin CP -> Forum Control -> New Forum.
- Bij ‘Add to which parent’ kies je in dit geval ‘Category: Algemeen’. Als je al meerdere subfora hebt, kun je dit subforum ook in een ander subforum plaatsen.
- Bij ‘Forum State’ kies je ‘Active’. Voor bijvoorbeeld een archief kun je ‘Read only archive’ aanklikken.
- Bij ‘Forum Name’ vul je de naam van jouw subforum in, bijvoorbeeld ‘Regels’.
- Bij ‘Forum Description’ typ je de omschrijving van jouw subforum, dus wat je in het subforum kunt posten, of waar het subforum voor dient.
- Bij ‘Allow new topics and posts in this forum?’ kies je ‘Yes’.
- De ‘Forum Redirect Options’ zijn voor als je met het subforum wil verwijzen naar een andere site. Dit stukje kun je nu overslaan.
- De ‘Postable Forum Options’ kun je zo ongeveer laten zoals het er staat. Wat ik persoonlijk wel zou veranderen zijn deze:
Turn on the Quick Reply Box? -> Yes
Default date cut off for topic display -> Show all


Je kunt er natuurlijk nog meer veranderen, maar deze opties kun je later nog uitzoeken.
- De ‘Permission Access Options’ moet je wel invullen!
Bezoekers van jouw forum worden ingedeeld vijf ‘categorieën’: Admin (de eigena(a)r(en) van het forum. Hierbij kun je ook moderators toevoegen), Banned (gebande mensen, mensen die niet zijn toegestaan op je forum), Guest (gasten, mensen die niet zijn geregistreerd), Member (leden) en Validating (mensen die nog niet officieel lid zijn). Deze groepen hebben allemaal een eigen ‘Forum Mask’, waardoor sommige groepen wel zijn toegestaan om in een subforum te kijken, posten, topics te starten of bestanden te uploaden. Hier kun je dus aanvinken welke categorieën zijn toegestaan om iets te doen!
- Als je hiermee klaar bent, klik je op ‘Create this forum’. Als het goed is, heb je nu jouw eigen subforum! Natuurlijk kun je nu nog meer subforums en categorieën toevoegen!

Yiling - February 27, 2007 12:35 PM (GMT)
Stap 3: Het erop zetten van een skin

Wat is een skin? Een skin is de 'achtergrond' van je forum, de opmaak zeg maar. Het is heel moeilijk om zelf een skin te maken dus ik zou je aanraden er eentje op IFSZ.com uit te kiezen. Dat doe je zo:
- Ga naar deze site: http://z1.invisionfree.com/forums/ifskinzone/index.php?
- Maak een account aan en log in, alleen dan kun je de skins bekijken
- Klik dan op het kopje 'The Skins Gallery'
- Hier staan een aantal subfora, het ligt er aan wat voor soort skin je wilt, hierbij is het gewoon even zoeken totdat je een leuke skin gevonden hebt.
Goed, heb je een leuke gevonden? Als voorbeeld neem ik deze: http://z1.invisionfree.com/forums/ifskinzo...howtopic=238663
Zo moet je die codes die er staan invullen:
- Ga op je eigen forum naar Admin CP (die staat bovenaan, naast je accountnaam en onder de header), er opent zich een nieuw window
- In de linkerkolom scroll je helemaal naar beneden totdat je het kopje 'Skinning & Styles' ziet. Daaronder staan 3 kopjes: 'Board Wrappers', 'Images' en' Manage Style Sheets'
- Je klikt nog even niks aan, eerst terug naar de pagina van de skin waar die codes op staan. Je ziet daar onder het kopje 'HEADER' een code staan in het quote vlak. Die code kopieer je en plak je bij Admin CP bij Board Wrappers in het vak van 'Header & Body' (dat kopje staat links ong in het midden). De code in het quote vlak onder 'FOOTER' kopieer je en plak je weer bij Admin CP bij Board Wrappers (waar je net ook stond), alleen dan nu in het vlak naast het kopje 'Footer'. Tenslotte kopieer je de code onder het kopje 'CSS' naar Admin CP bij Manage Style Sheets en je skin staat erop!

Yiling - February 27, 2007 12:36 PM (GMT)
Stap 4: Het erop zetten van de buttons en markers

Bij jouw skin, moeten natuurlijk ook bijpassende knopjes, de buttons en markers. Voorbeelden van buttons zijn bijvoorbeeld de ‘Add Reply’ knop en de markers zijn de plaatjes die aangeven of je de reacties en topic(s in een subforum) al hebt gelezen.
Zo krijg je je buttons en markers op je forum:
- Download de buttons en markers
- Ga naar Admin CP -> Skinning & Styles -> Images
- Upload de buttons en markers bij een uploadsite, bijvoorbeeld http://www.imageshack.us . Vervang daarna bijvoorbeeld de URL die er staat voor de URL van het plaatje van ‘Add Reply’ bij ‘Add Reply Button’ in, de URL voor het plaatje van ‘New Poll’ bij ‘New Poll Button’.
Zorg er wel voor dat de rest van de code blijft staan!
- Vink ernaast aan welke buttons en markers er dus allemaal moeten worden veranderd. Als je deze vakjes niet aanvinkt, worden de buttons en markers niet vervangen!
- Scroll helemaal naar onderen en druk op submit. Als het goed is, staan jouw buttons en markers op jouw forum!

Om er een header op te zetten, staat bovenaan (bij Images, waar je nu bent als het goed is) "logo". De url die daar in het vak staat vervang je door de url van jouw header.

Yiling - February 27, 2007 12:36 PM (GMT)
Stap 5: Het toevoegen van een moderator

Als jouw forum druk begint te worden, is het handig als je hulp hebt. Zo is ook het hebben van hulp handig, je bent dan niet in je eentje verantwoordelijk en hebt nog iemand anders die mee kan helpen met beslissen. In dit geval kun je een moderator toevoegen, iemand die je helpt met het netjes houden van het forum. Zo voeg je een moderator toe:
- Ga naar Admin CP -> Forum Control -> Moderators.
- Selecteer de subfora waarin jouw moderator mee kan helpen met beheren.
- Onderaan, bij ‘Type of moderator to add’, klik je ‘Single Member’ aan.
- Klik op ‘Add a moderator to the selected forums’
- Bij ‘Enter part or all of the user’s name‘ vul je de gebruikersnaam van jouw moderator in.
- Klik op ‘Find member’,
- Kies de goede gebruikersnaam uit, en klik daarna op ‘Choose Member’.
- Je bent nu aangekomen bij het beslissen van welke functies de moderator wel of niet zou mogen doen. Ik kies meestal overal ‘Yes’.
- Klik op ‘Add this moderator’ en voilà, je hebt jouw moderator!

DisneyFreak - December 14, 2007 03:11 PM (GMT)
Stap 6: Het toevoegen van emoticons

Emoticons zijn smilies, in dit geval de smilies van jouw forum. Zo voeg je nieuwe smileys toe:
- Sla een smiley op, bijvoorbeeld deze: user posted image
- Ga naar Admin CP -> Administration -> Manage Emoticons
- Scroll helemaal naar de onderkant van de pagina, naar ‘Choose a file from your computer to upload’. Klik op ‘Bladeren…’ en kies jouw smiley uit. Druk daarna op ‘Upload Emoticon’.
- Ga nu een stukje naar boven, naar ‘Add a new emoticon’.
- Bij ‘Before’ zet je de code voor jouw smiley, bijvoorbeeld :groepsknuffel: .
- Bij ‘After’ selecteer je jouw smiley.
- Bij ‘+ Clickable’ kies je of de smiley aanklikbaar moet zijn op het scherm bij ‘Add Reply’.
- Klik daarna op ‘Add Emoticon’ en je hebt jouw smiley!
Hosted for free by zIFBoards